Flera östgötar kan bli ministrar

Klockan nio idag presenteras den nya borgerliga regeringen av den nyutnämnde statsministern Fredrik Reinfeldt och av förhandstipsen att döma kan det bli flera östgötska ministrar.

Med bland spekulationerna kring de nya ministrarna finns centerpartiets EU-parlamanentariker och Valdemarsviksbon Lena Ek. Hon har pekats ut som allt från biståndsminister till biträdande statsråd på justitiedepartementet. Hon nämns också som en tänkbar EU-minister. Ett uppdrag som hon konkurrerar om med moderaternas Gunilla Carlsson från Vadstena. Även hon har erfarenhet från EU-parlamentet. Hon nämns också i samband med utrikesministerposten och även som möjlig försvarsminister.
Gunilla Carlsson kan få sällskap av sina gamla kompisar från moderata ungdomsförbundet. Det är Sven-Otto Littorin från Skänninge och Anders Borg från Norrköping. Tillsammans med Fredrik Reinfeldt anses de vara trion som låg bakom moderaternas kursändring som ledde fram till valsegern.
Sven-Otto Littorin avgick nyligen som partisekreterare och Fredrik Reinfeldt sa då att han hade ett nytt jobb på gång åt Littorin. Om det blir som minister eller statssekreterare återstår att se.
Anders Borg har ett förflutet på bland annat riksbanken och han blir kvar antingen som samordningsminister eller så placeras han på finansdepartementet.