När studien om barnallergi inleddes vid LiU deltog 145 gravida kvinnor.

Forskningsbidrag till studie om barnallergi

En studie om omega 3-fetter och barnallergi vid Linköpings Universitet har fått 1,4 miljoner kronor i forskningsbidrag från Ekhagastiftelsen.

I den nu pågående studien vill man klarlägga om ett tillskott av omega 3-fetter under senare delen graviditeten och den första amningstiden, kan påverka förekomsten av allergier hos barnen.

När undersökningen påbörjades fick hälften av 145 gravida kvinnor i Östergötlands och Jönköpings län kapslar med fiskleverolja dagligen från den 25:e graviditetsveckan och fram tills barnet var tre månader gammalt. Den andra hälften av kvinnorna fick kapslar utan omega 3-fetter.

När barnen har fyllt två år nästa höst kommer en första uppföljning som avser utvecklingen av eksem att göras.

Antalet barn med allergier ökar snabbast i västvärlden, inte minst i Sverige. Däremot är allergi fortfarande sällsynt hos barn i länder med en livsstil som liknar den vi hade för 50 år sedan. Hittills har ingen kunnar förklara varför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".