Chockpris på el

Priset på el riskerar att slå alla höjdrekord kommande vinter.

Den torra hösten har gjort att vi möter vintern med ett mycket stort underskott på vatten, vilket medför att elbolagen inte kan producera tillräckligt mycket el i vattenkraftverken, och då blir elen dyrare eftersom mer el måste importeras.

Villaägare är en grupp som påverkas av högre elpriser.

Dyra elräkningar riskerar att bli ännu dyrare i vinter beroende på ett väldigt stort underskott på vatten i magasinen. De höstregn som hade behövts för att fylla på magasinen föll aldrig, och det får villaägare i länet betala dyrt för.

Ett rejält regnande över fjällområdet, skulle enligt Anders Bergman, produktansvarig på Eon, kunna förändra prisbilden positivt inför vintern, men eftersom regnet i fjällen redan nu börjat övergå i snö så finns inte mycket hopp att hämta där.

Det enda villaäagre med höga elräkningar kan hoppas på nu är en riktigt mild vinter.

I dag ligger det rörliga priset på el på 65 öre per kilowattimme och enligt Anders Bergman på Eon finns en risk att vinterpriset på el kommer att slå alla gamla rekord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista