Ballongvidgning sänker dödligheten i hjärtinfarkt

Hjärtinfarktspatienter som snabbt behandlas med ballongvidgning har större chans att överleva än de som behandlas med propplösande medel.

Det visar resultaten av den studie som letts från Universitetssjukhuset i Linköping.

uppdaterad version 16.55

De som drabbas av hjärtinfarkt har betydligt större chans att överleva om dom snabbt genomgår en så kallad ballongutvidgning.
Jämfört med patienter som får propplösande medicin.

Det visar resultaten av den studie som överläkare Ulf Stenestrand vid universitetssjukhuset gjort och som presenterades i Linköping idag.

Varje år drabbas 8000 patienter av den allvarligare typen av hjärtinfarkt.

Hälften av dom genomgår så kallad ballongvidgning som innebär att blodkärlet vidgas med ett slags ballong så att blodet åter kan börja strömma till hjärtat.

Den nya studien som gjorts på totalt 26 000 hjärtinfarktspatienter i Sverige sedan 1999 visar att om en ballongutvidningsoperation görs inom fyra timmar ökar chanserna att överleva.
Dessutom blir vårdtiden kortare och det är färre som blir sjuka igen.

Landstinget i Östergötland har redan övergivit den gamla metoden där patienter med hjärtinfarkt får propplösande medicin i ambulansen.
Numer är det ballongutvidning inom fyra timmar som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista