Regler kring praoverksamhet skärps

Nu ska tydligare riktlinjer och skärpta regler i Norrköpings kommun förhindra att praoelever hamnar på farliga arbetsplatser eller råkar ut för arbetsplatsolyckor.

Det är efter en olycka för drygt ett år sedan då en 13-årig praoelev bröt underarmen på en arbetsplats i Norrköping som ansvariga på kommunen nu stramat upp praoverksamheten vid skolorna. Från kommunens sida har man börjat se över rutinerna och samtidigt förtydligat vilket ansvar skolan respektive arbetsgivaren har enligt lagstiftningen.
- Vi har gått ut till rektorerna med Arbetsmiljöverkets direktiv för vad ansvarar skolan för, vad ansvarar arbetsplatsen för och vad är ett gemensamt ansvar. För det finns den typen av frågor också, säger Lars-Åke Edvardsson som är utbildningschef i Norrköping. Han säger också att regelverket kommer att stramas upp ytterligare inom kort.
En del skolor i kommunen arbetar nu mycket noggrannare med att kontrollera elevernas praoplatser och informera arbetsgivaren om deras skyldigheter under praotiden. Men på en del andra skolor anser man att det är en omöjlig uppgift och överväger att sluta med praoverksamheten. En av dem är Linnea Langström, rektor på Hultadalsskolan i Åby.
- Jag tror att vi har svårt att klara av de allt tydligare krav som finns för att det känns att kraven har skärpts till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".