Jobbfrågor i fokus när nya budgeten presenterades

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin presenterade idag den nya budgeten inför ett massivt pressuppbåd i rådhuset i Norrköping. Och budskapet var tydligt; arbetslösheten måste minska och fler få jobb.

- Hela poängen är att när vi har var femte svensk utanför eller jobbar mindre än han eller hon skulle vilja då måste vi rikta in all vår kraft på att fler kommer i arbete, sa Sven Otto Littorin.
Den nya regeringen inför bland annat så kallade nystartsjobb. Det innebär att arbetsgivare som anställer personer som varit arbetslösa, sjukskrivna eller förtidspensionerade under mer än ett år får en  subvention som motsvarar arbetsgivaravgiften. Dessutom kommer regeringen dra ner på antalet personer som finns i arbetsmarknadspolitiska program. Under 2007 kommer det bli 52 000 personer färre i program jämfört med i år.
- Vi menar att en del av de här programmen som man har haft inom AMS har ju snarare syftat till att dölja det faktum att folk är arbetslösa. De har inte räknats med i statistiken. Vi tycker inte det är rimligt. Vi vill se till att ha åtgärder som syftar till att det ska bli billigare att anställa och billigare att jobba, sa Sven Otto Littorin.
I Östergötland läggs intergrationsverket, länsarbetsnämnden och en filial till arbetslivsinstitutet ned men några ersättningsjobb är inte aktuella enligt Sven Otto Littorin.
- Hela politiken syftar ju till att fler ska komma i arbeta och generella åtgärder för att det ska åstadkommas.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".