Oseriöst företag stoppas inte

En detektivfirma får söka personal på Arbetsförmedlingarnas hemsida, trots att Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, bara för två år sen gick ut och avrådde arbetslösa att inte söka jobb på företaget.
Företaget som har sitt huvudkontor i Malmö söker personal till livvaktsverksamhet i Norrköping, Söderköping och Mjölby. Man lockar med höga löner men för vissa jobb krävs tester som kostar mellan 1350 och 1850 kronor. Vill man bli detektiv eller livvakt måste man betala mellan 30 000 och 75 000 kronor i kursavgift. På företagets hemsida står också att hycklare och nollor undanbedes att söka. Varje gång företaget utannonserar jobb får Länsarbetsnämnden i Skåne samtal från upprörda människor som säger att företaget inte är seriöst. Men enligt länsarbetsdirektör Per Hallström går det inte att hindra oseriösa företag från att annonsera efter arbetskraft på platsbanken, så länge annonsen är seriöst utformad. Företaget utger sig för att vara en detektivbyrå och man säger sig också syssla med livvaktsverksamhet. Trots att man inte har rätt till att bedriva livvaktsverksamhet. Mannen bakom detektivbyrån har tidigare suttit i fängelse för rån och dömdes så sent som i våras till dagsböter för häleri, osant intygande och bokföringsbrott. Dessutom står han åtalad för grovt bedrägeri och grovt skattebrott, mål som ännu inte är avgjorda.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista