Dagkirurgin i Finspång blir kvar

Idag presenterade den nya majoriteten i landstinget där de borgerliga partierna och Vrinnevilistan ingår sitt samverkansprogram för politiken den kommande mandatperioden.

Det var ont om konkreta förslag i programmet men den dagkirurgiska enheten i Finspång föreslås bli kvar. Men det måste inte vara landstinget som driver verksamheten enligt förslaget.

Samverkansprogrammet ska enligt de inblandade partierna ses som en plattform för politiken den närmaste mandatperioden.

- Det är ett program som bygger på att vi vill ha mera dialog. Vi vill bygga vården underifrån istället för att trycka på förändringar ovanifrån. Och det är kanske huvudbudskapet, att vi vill ha en samverkan och dialog, inte bara mellan partierna utan mellan våra medarbetare, patienter och medborgare, säger kristdemokraternas gruppledare i landstinget Levi Eckeskog.

Beskedet om att dagkirurgin i Finspång får vara kvar var ett av de mer konkreta svaren som den nya majoriteten gav idag. I övrigt handlar alliansen och Vrinnevilistans samverkansprogram mycket om att patienten ska stå i fokus och att arbetet inom landstinget ska präglas av ett öppet klimat. Men hur det ska gå till finns det ännu inga svar på.

Dessutom ser man gärna att mer av vården drivs i privat regi och att till exempel dagkirurgin in Finspång skulle kunna drivas av andra aktörer än landstinget. Vård i privat regi är ingen fråga som Vrinnevilistan aktivt driver men Lasse Pettersson, som blir partiets landstingsråd, tycker att en del vård kan drivas privat.

-Framför allt om personal vill ta över så är det ingenting vi motsätter oss, säger Lasse Pettersson.

”Bra för Motala”
När det gäller sjukhusen i länet vill partierna att Universitetsjukhuset ska fortsätta vara en resurs för hela Östergötland. Vrinnevisjukhuset ska vara ett fungerande akutsjukhus med bland annat bred ortopedisk verksamhet och på lasarettet i Motala ska tillgängligheten till akuten utvecklas och man ska ha ortopedisk dag- och slutenvård.

Den nya politiken kan lugna den oro som funnits för lasarettet i Motala, Menar Lasse Pettersson.

- Som jag ser det så kan det bli nåt bra i Motala. Dels för akuta patienter som fått åka till Linköping tidigare, dels för att man får en verksamhet som gör det lättare att arbeta i Motala.

Ett steg tillbaka
Socialdemokraten Anna-Lena Sörensson, orförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att alliansens och Vrinnevilistans program nästan helt saknar klara besked och att de svåra frågorna skjuts på framtiden. Förutom på en punkt. Att avveckla profileringen på länets sjukhus.

Det ser Sörensson som ett steg tillbaka för sjukvården i länet och säger att det kommer att ge längre köer och dyrare vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".