Ny apparat ska rädda tumlare från att fastna i nät

Forskare i Kolmården håller på att testa en världsunik apparat som ska rädda tumlare från att fastna i fisknät och drunkna.
Idag är detta ett stort problem, speciellt stammen i Östersjön, som uppskattas till knappt 1000 djur, är hotad. Under augusti månad ska den för första gången testas på vilda tumlare, i Danmark. Men försök i inhängnad har visat mycket positiva resultat enligt Mats Amundin, zoolog och delfinexpert vid Kolmårdens forskningsenhet, som utvecklat den så kallade interaktiva skrämmaren. Skrämmare som fästs vid näten och sänder ut ljud som håller tumlarna borta finns redan idag. Det nya med den interaktiva skrämmaren är att signaler sänds ut av tumlarnas egna ekolod och alltså bara när djuren är i närheten. -Det innebär en mindre påverkan på djuren och är skonsammare, säger Mats Amundin som hoppas på att hans idé kan börja användas inom fiskerinäringen inom ett par tre år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".