Telia plockar bort allt fler telefonautomater

Snart kan nästan varannan telefonautomat vara borta. Telia tänker rensa hårt bland automaterna och i Östergötland startar nedmonteringen i höst.
Vid sekelskiftet försvann de sista myntautomaterna. Nu är det dags för kortautomaterna att åtminstone bli färre. I delar av Skåne är många kortautomater redan borta, nu väntar en inventering i bland annat Östergötland och även diskussioner med kommunledningarna innan några kortautomater plockas ner här i länet. Ulf Höglund, som är divisionschef på Telia, säger att det naturligtvis handlar om att allt fler använder sig av mobiltelefoner, istället för att gå till en automat för att ringa. I början av 90-talet fanns det drygt 20 000 telfonautomater i landet, i adg är det cirka 11 000, och de kommer att bli färre efter hand. Enligt Ulf Höglund kommer dock ingen kommun att bli helt utan någon telefonautomat. Och det är förstås den ökande användningen av mobiltelefoner som är orsaken till att Telia ser möjligheter att ta bort automaterna
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".