Fler kvinnor väljer att fimpa för gott

Allt fler kvinnor slutar röka och det är bara en myt att tobaksanvändningen ökar bland ungdomar.

Det visar Folkhälsoinstitutets rikstäckande enkätundersökning om folkhälsa.

Andelen kvinnor i Sverige som röker dagligen har minskat med fyra procentenheter på två år. Enligt utredningsledaren Gunnel Boström på Folkhälsoinstitutet kan det finnas flera orsaker till detta.

- Att fler kvinnor väljer att sluta röka i kombination med att fler unga kvinnor väljer att avstå från att börja röka gör statistiken så positiv, säger hon.

Gunnel Boström tror att det kan finnas ett samband mellan rökförbudet på krogen och att fler kvinnor väljer att fimpa för gott.

- Rökförbudet på krogen är en tydlig signal om samhällets inställning till rökning och när något blir mindre socialt accepterat brukar de som kan sluta , säger hon.

Men Susanne Käll och Janet Säverstam som i dag åt lunch på en krog i Norrköping tror inte på några sådana samband.

- Det är nog snarare risken för cancer som gör att kvinnor slutar röka än att det blivit rökfritt på krogen, säger de.

Enligt Gunnel Broström är det också en myt att ungdomar röker och snusar så mycket.

- Det är de medleålders som använder mest tobak, säger hon.

Svenska män är med europeiska mått mätt mycket bra på att inte röka, till och med bäst i Europa, men de är inte lika bra som kvinnorna på att lägga ner rökningen för gott.

Dessutom har ju den svenske mannen sitt snus, något som han inte gärna överger .

Enligt Folkhälsoinstitutets rapport har den svenske mannens snusande minskat med en procentenhet sedan förra året, men det är en procentenhet som inte är statistiskt säkerställd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".