Kommun vill korta väntetiderna

Motala kommun har halverat antalet ärenden där kommuninvånare tvingats vänta över tre månader på att exempelvis få en plats på ett äldreboende.

Men arbetar för att ingen ska behöva vänta längre än tre månader.

Motala kommun är den kommun i länet som gjort flest anmälningar till Länsstyrelsen för att man inte lyckats ge kommuninvånare exempelvis omsorg inom äldrevården inom tre månader.

Och då har kommunen ändå halverat antalet ärenden från 40 till 21 sedan lagändringen den första juli som ger Länsstyrelsen rätt att ge kommuner som misslyckas böter.

Norrköpings kommun har gjort fem anmälningar, Linköping sex och Åtvidaberg sju.

De flesta anmälningarna till Länsstyrelsen handlar om äldre personer som ansökt och som fått godkännt från kommunen att få en plats inom äldreomsorgen.

Åke Wännman är socialchef i Motala kommun och berättar att man ändrat på reglerna för att lösa problemen.

Länsstyrelsen har rätt att döma kommunerna till böter på mellan 10 000 kronor och 1 miljon kronor om kommunen inte ger medborgaren den service den lovat.

Men det hoppas Åke Wännman inte blir aktuellt i Motalas fall eftersom kommunen halverat antalet ärenden där medborgaren inte fått hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".