Vi minns Stig ”Slas” Claesson

25 min

Författaren och konstnären Stig Claesson var en särpräglad berättare med blick för det bisarra. I sina tidiga berättelser återgav han sina intryck från främmande länder men gav också oförglömliga bilder från den svenska landsbygden. Samtidigt som förankringen i Stockholm och Söder hela tiden var central.

Hans böcker var ofta ett slags blandning mellan reportage och fiktion, ofta också illustrerade med hans spensliga och uttrycksfulla teckningar.
 
År 1966 berättade Stig Claesson i radio för Gabriella Garland om hur han reste i efterkrigstidens Europa som fattig frilansande skribent och tecknare.

.

– Det gällde att ha idéer och det gällde att kuta ut på morgonen och skriva en liten stump, berättar Slas. Fick man ett förskott på 300 kr av redaktörerna i Klara kunde man resa till Paris.
 
I Paris träffade Slas  författaren Pär Rådström. Han hade skrivmaskin och Slas hade block och penna och nu var det bara att ge sig iväg och skildra Europa. Men i Genua tog deras  pengar slut  och de till  pantbanken  med skrivmaskinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista