Rosenfink (Carpodacus erythrinus) Bild: Naturgeschichte der Vögel Mitteleuropas.

Månadsfågeln: Rosenfink

 
Rosenfinken blir upp till 15 centimeter lång. Honan och unga hanar är olivbruna. Hos hanen är huvud, bröst och gump karminröda. Magen är vit och ögonen svarta. Sången låter som en busvissling.
Engelsmännen säger att rosenfinken säger ”pleased to meet you” och för innevånarna i Sibirien säger den ”jag ser en lax”.
 
Fram till 1995 ökade beståndet, men sedan dess har det minskat kraftig. Den övervintrar i sydöstra Asien, i Indien och Iran.
 
Rosenfinken presenteras här av Bengt-Emil Johnsson och Sten Wahlström.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".