1 av 3
Harald Edelstam. Foto: Leif R Jansson, Scanpix.
2 av 3
Harald Edelstam. Foto: Freddy Lindström/Scanpix.
3 av 3
Soldaten som skjuter det dödande skottet mot Rapports fotograf Leonardo Henrichsen i Santiago de Chile 1973. Foto: SVT Bild.

Omstridd ambassadör och folkhjälte

Harald Edelstam – kontroversiell svensk diplomat – blev genom sina uppseendeväckande ingripanden under kuppen i Chile 1973 något av en skyddsängel för många utsatta chilenare.
När den demokratiskt valde presidenten Salvador Allende mördades under militärkuppen tog Edelstam snabbt initiativ för att skydda människor undan militärjuntans utrensningar.
Edelstam hade oftast inte någon sanktion från UD och hans sätt att utnyttja sina diplomatiska befogenheter till bristningsgränsen gjorde honom snabbt ifrågasatt inom den svenska diplomatkåren.


Den 7 november 1973 - en knapp månad efter kuppen intervjuade Dagens eko Harald Edelstam som då befann sig inne på den Kubanska ambassaden. Ambassaden hade omringats dagen innan och stod under svenskt beskydd.


Nu i dagarna har filmen ”Svarta nejlikan” premiär som vill lyfta fram Edelstams tidigare ganska ouppmärksammade gärning under kuppen i Chile.

Att Edelstam fortfarande är kontroversiell visar inte minst den debatt som brutit ut kring filmen i bl.a. Expressen där ambassadör Wilhelm Wachtmeister ifrågasätter Edelstams omdöme.

Wachtmeister får svar på tal av Harald Edelstams son, Erik Edelstam, som i sin tur också angriper den nya filmen och menar att den är en historieförfalskning.Den 10 decenber 1973 kom Harald Edelstam tillbaka till Sverige efter att ha förklarats som icke önskvärd av den chilenska militärjuntan. Dagens Ekos Olle Söderlund mötte honom på Arlanda.


År 1982 intervjuades Harald Edelstam i Kanalen i samband med att den mördade presidenten Allendes änka Hortensia var på besök i Stockholm. Edelstam berättar bland annat om sitt arbete som utrikesförhandlare och konsult och om sina kontakter med företag och flyktingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista