1 av 6
Svensktoppens nuvarande programledare Carolina Norén och den mest rutinerade, Kent Finell, med 20 år i bagaget. Foto: Ronnie Ritterland/Sveriges Radio.
2 av 6
Ulf Elfving och producenten Lars Gurell 1972. Foto: SVT Bild..
3 av 6
Kent Finell vid Svensktoppens 40-årsjubileum. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
4 av 6
Jonas Gardell. Foto: Mia Carlsson/SVT Bild.
5 av 6
Lasse Lönndahl. Foto: SVT Bild.
6 av 6
Carl-Uno Sjöblom. Foto: SVT Bild.

Svensktoppen – på topp i 50 år!

3:17 min

Svensktoppen, ett av radions älskade (och kanske hatade av några) program, fyller 50 i år. Ett 30-tal programledare har under åren listat svenskarnas favoritlåtar. Först ut var Barbro Lindström och sedan fem år tillbaka är det Carolina Norén som håller i spakarna

Från början sändes Svensktoppen från olika platser runt om i landet. Publiken på plats röstade på sina favoritlåtar genom att trycka på mentometer-knappar. Första listan röstades fram i Svärtinge utanför Norrköping den 13 oktober 1962. Listan var ett inslag i ett större underhållningsprogram som hette Svensklördag.

Senare samma år blev Svensktoppen ett fristående program berättar producenten Carl-Uno Sjöblom.


 

Lönndahl första ettan

Den första Svensktoppsettan var ”Midnattstango” med Lasse Lönndahl.

”Midnattstango” var hans första och största hit på Svensktoppen med sina nitton veckor.

Lasse Lönndahl har haft 37 låtar på listan bl.a ”Kvällens sista dans”, ”Tusen och en natt” och ”Visa mig hur man går hem”.


 

Lindström först

Svensktoppens första programledare var Barbro Lindström men Kent Finell har varit programledare längst med sina 20 år.

Ulf Elfving är god tvåa med sju år. Bland övriga programledare kan nämnas Pekka Langer, Kersti Adams-Ray och Janne Önnerud.

Lagom till 10-årsjubileet 1972, fick ett antal personer ge sin egen syn på Svensktoppen. En av dem var Tage Danielsson, som ville lägga ner programmet. Han var över huvud taget trött på alla "toppar" i alla möjliga sammanhang.


 

Ombytliga regler

Det har varit olika röstningsregler och olika antal melodier på Svensktoppen genom åren. I början var utländska låtar tillåtna men sedan 1974 måste låtarna vara skrivna av svenska låtskrivare.

Svensktoppen har sänts i Sveriges Radios alla radions rikskanaler men sedan 1993 är det P4 som gäller.

2003 förändrades programmet åter och artisterna fick sjunga på valfritt språk. Samtidigt återgick programmmet till en statistiskt utvald jury. Den regeländringen kom bara ett par år efter en hård kritik från Dagens Nyheter, vars radiokrönikör tyckte att det var för ensidig musik i programmet. Här försvarar sig Kent Finell i Studio Ett.


 

Elfving både älskad och hatad

- Programledare för Svensktoppen innebär att vara älskad och hatad, säger Ulf Elfving, som var programledare i sju år i rad 1966-1973.

Elfving gästade P4 och programmet P4 Retro - Nostalgitoppen. Där berättade han för Henrik Olsson om hur livet som programledare för Svensktoppen var, och hur det gick till när han fick sluta.

I programmet får vi höra många roliga klipp från Svensktoppens historia.


 

2002 var det dags för 40-årsjubileum. Det uppmärksammades i Studio Ett där reportern Olle Svalander intervjuade ett antal Svensktoppsprofiler. Programledare Thomas Nordegren.


 

Gardells hyllning

Svensktoppen är Sverige!

Det säger Jonas Gardell i denna hyllningsdikt till Svensktoppen då programmet fyllde 30 år 1992. Han framförde den själv i jubileumssändningen från Berwaldhallen.


 

Läs mer och lyssna på allt om historien på .
 

Statistik & Kuriosa

Vilken låt har legat längst på listan? Hur många veckor har ABBA toppat?

Sök svaren i vår databas!

Där hittar du alla melodier, över 3 000, på Svensktoppen 1962-2012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista