Demonstrationer på Golden Gatebron i San Francisco inför OS-facklans ankomst. Foto Jakub Mosur/Scanpix

OS-eldens kontroversiella stafett

 
I San Francisco startade demonstrationerna mot Kina innan facklan ens hade landat. OS-stafetten på USA:s västkust blev ett publikfiasko. Facklans väg ändrades och det blev en kort ceremoni på flygplatsen, utan publik.
 
Tidigare i veckan har det varit massiva demonstrationer i London och Paris mot Kinas agerande i Tibet. Frågan om fackelstaffetten ska avbrytas, kommer att diskuteras inom Internationella Olympiska Kommittén, IOK.
 
OS har flera gånger blivit arena för politiska konflikter. Redan i Berlin 1936 utnyttjades OS av Nazityskland i propagandasyfte. 
 
 
Sommar-OS i Montreal 1976 i Kanada drabbades av en bojkott, initierad av Tanzanias statschef Julius Nyerere. De afrikanska nationerna protesterade mot att det nyzeeländska rugbylaget hade turnerat i Sydafrika. 22 afrikanska länder uteblev från spelen.
 
Sommar-OS i Moskva 1980 bojkottades av USA på grund av Sovjetunionens invasion i Afganistan i december 1979. Spelen blev de minsta i antal deltagare och deltagande nationer sedan 1956. Totalt 65 nationer bojkottade spelen, bland dem Västtyskland, Japan, USA och Norge.
 
 
Sommar-OS i Los Angeles 1984 drabbades av en bojkott initierad av Sovjetunionen, som hämnd för bojkotten vid Moskva-OS. 14 stater uteblev, bland dem Östtyskland, Kuba, Polen och Ungern. Trots detta deltog 140 nationer. 
 
 
Årets kontroversiella fackelstafett engagerar media. Här hör vi Sportsnack med Martin Marhlo, Bosse Hansson, Pia Carlsson-Thörnqvist och Sten Feldreich.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista