1 av 3
Ryska soldater invaderar Prag våren 1968. / Scanpix
2 av 3
Majrevolten i Paris. Demonstranter vid Eiffeltornet./Scanpix
3 av 3
Omkring femhundra studenter samlade i Kårhuset i Stockholm under kårhusockupationen 26 maj 1968 /Scanpix.

Majrevolten 1968 - radikal vänstervåg

 
1968 var ett år då det skrevs mycket nutidshistoria: Pragvåren, studentrevolterna i Paris, morden på Robert F Kennedy och Martin Luther King - och demonstrationerna mot Vietnamkriget som tog nya former.

Händelserna var anmärkningsvärda och under våren riktades världens blickar bl.a mot Tjeckoslovakien.

1968 revolterade ungdomen för ett socialistiskt samhälle. Studenterna ville ta över universiteten och revolten handlade om framtiden.

Majrevolten kallas de oroligheter, strejker och den påföljande politiska kris som ägde rum i Frankrike under maj och juni 1968. 

Magnus Faxén rapporterar här om ett Paris som levt i högspänning hela dagen inför den jättelika demonstrationen mot den borgerliga utbildningspolitiken. De milslånga demonstrationståget slutade med att studenterna ockuperade sitt universitet.

Studentrevolten i Paris trappas upp. Fler poliser kallas in och nya strejker planeras. Stämningen blir alltmer hätsk och politiskt ohållbar. Premiärminister Pompidou gör ett dramatiskt utspel i TV och manar till besinning. Han vädjar om lojalitet ifrån det franska folket.

Nationalförsamlingen avslog misstroendevotum för regeringen Pompidou.

På kvällen den 26 maj 1968 tog Olof Palme vägen förbi Kårhuset i Stockholm. Han möttes av ockuperande studenter som protesterade mot dom  fasta studiegångarna. Debatten kom alltmer att handla om vilka som hade makten i samhället. Olof Palme fick det stundtals hett om öronen i mötet med dom flera hundra studenterna. Reportrar är Bertil Romilsson och Bo Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".