Lars Norén. Foto: Scanpix
1 av 2
Lars Norén 2001. Foto: Scanpix
2 av 2
Norén vid repetitioner av pjäsen Måsen på Riksteatern 2001.

Lars Norén - en kontroversiell förnyare

Associationer. Del 1.
48 min

 
Lars Norén är en av Sveriges främsta dramatiker. Hans pjäser spelas flitigt både i Sverige och utomlands. I förra veckan kom hans memoarer: En dramatikers dagbok.
 

Till Noréns redan klassiska pjäser hör Kaos är granne med gud och Natten är dagens mor. Med dem fick han sitt dramatiska genombrott i början av 80-talet. Där skildras en familj, med delvis självbiografiskt innehåll, på ett skoningslöst sätt.

Noréns dramatik präglas av svärta men är också full av humor. Under det senaste decenniet har han valt att skildra människor på samhällets botten. 
 
Lars Norén är mycket produktiv och han söker ständigt nya utryckssätt och tänjer på gränser.
 
Ett omdiskuterat projekt blev Sju tre, där tre interner spelade sig själva och fick framföra nazistiska åsikter från Dramatens scen. Under en permission rånade en av fångarna en bank och var med vid dödsskjutningarna i Malexander. En av de andra internerna tog hand om rånbytet. En chockad Norén förklarade att han med projektet velat förstå grunden till de unga männens hat. En laddad debatt följde om Noréns personliga ansvar för händelserna.
 
I de två programmen Associationer från 1885 samtalar Susanne Björkman med Lars Norén.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".