1968 - det utsträckta året

 
1968 är året som har fått härbärgera allt – en generations omvälvning av självbild och värderingar som har sin utsträckning både före och långt efter det ”magiska året”.

Revolten är 1968:s tydliga fokuseringspunkt: Under våren sveper student- och ungdomsuppror genom flera länder med våldsamma demonstrationer, ockupationer och protester.
 
I Sverige gör programmet Bakom rubrikerna mitt i majmånaden ett försöka att tolka de svarta tidningsrubrikerna från Paris: ”Kan samma sak hända i Sverige?”
 
Radions korrespondent Magnus Faxén och VPK:s ungdomsförbunds ordförande Anders Carlberg står för framtidsanalysen – det är ännu en vecka kvar till Kårhusockupationen i Stockholm...


I Paris – som på så många andra platser – börjar det som en studentrevolt mot det föråldrade undervisnings-system.
 
Men det är lika mycket en revolt mot hela samhällssystemet och den bestående ordningen – mot sociala orättvisor och för en ny och bättre värld. 
 
Under maj månad lämnar Sveriges Radios korrespondent Magnus Faxén dramatiska rapporter från ett Paris som alltmer ter sig som ett krigszon. Den första rapporten som är sparad i arkivet är från den 11 maj och talar om våldsamma sammanstötningar mellan studenter och kravallrustade polisstyrkorna.   
 

 
Men 1968 är också ett år för den milt flummiga hippie-kulturen – som ännu har en bit kvar till rehab och sektträsk.

 
Det politiska och den mer blommiga frigörelsen lever med diffusa gränser mellan sig. Lekfulla manifestationer mot borglig moral och för sexuell frigörelse samsas än så länge med testuggande och gravallvarlig fraktionsbildning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista