Studenter under kårhusockupationen, med Anders Carlberg i talastolen. Maj 1968. Scanpix.
1 av 5
Studenter under kårhusockupationen, med Anders Carlberg i talastolen. Maj 1968.
Dåvarande utbildningsminister Olof Palme dyker upp i Kårhuset för att tala med studenterna. Svcanpic.
2 av 5
Dåvarande utbildningsminister Olof Palme dyker upp i Kårhuset för att tala med studenterna. Scanpix.
Polisuppbåd på Holländargatan i samband med kårhusockupationen. Scanpix
3 av 5
Polisuppbåd på Holländargatan i samband med kårhusockupationen. Scanpix.
Studenterna som lämnar det ockuperade kårhuset
4 av 5
Studenterna som lämnar det ockuperade kårhuset
Kårhusockupationen startar med ett möte för att diskutera regeringens proposition till ny studieordning. Maj 1968. Scanpix
5 av 5
Kårhusockupationen startar som ett möte för att diskutera regeringens proposition till ny studieordning. Scanpix.

Kårhusockupation – en revolt på svenska

Kårhusockupationen i slutet av maj månad blev en av de mer spektakulära händelserna i Sverige under det politiska året 1968.

På Paris gator hade den den våldsamma studentrevolten rasat under hela maj.
 
Upphetsningen och intresset kring vad som hände i Frankrike var stort bland unga vänsteranhängare i Sverige. Vad var det egentligen som hände? Hur skulle det tolkas. Och den brännande frågan: Kunde det hända här?


Upprinnelsen till ockupationen var ett möte som Studentkåren arrangerade för att diskutera regeringens proposition till ny studieordning, UKAS. Motståndet mot reformförslaget, som innebar en mer reglerad studiegång, var massivt.
 
Som protest och med tydlig inspirationen från det samtidigt revolterande Paris, ockuoerar studenterna sitt eget kårhus på Holländargatan i Stockholm.
 
I fyra dagar blir Kårhuset ett öppet torg för den så kallade 68-vänstern med allt från studentpolitiker till den extrema Rebellrörelsen. Debatterna är livliga och förvirringen påtaglig i försöken att definiera betydelsen av det som egentligen pågår.


Den andra ockupationsdagen dyker utbildningsminister Olof Palme upp i kårhuset för att delta i debatten. 

Samma dagen sänder Familjespegeln ett reportage inifrån det ockuperade Kårhuset där bland andra Olof Palme och Anders Carlberg intervjuas. 
Den 27 maj blir kårhusockupationens sista dag. Styrelsen för Kårhuset tar besluta om att stänga huset. Inga personer släpps in och polisen spärrar av och omringar Kårhuset.
 
I Dagens Eko samma dag intervjuas bl.a.Vänsterpartiet kommunisternas partiledare C.H. Hermansson, som pressas på en kommentar om det egna ungdomsförbundets roll under ockupationen. 
Efter fyra dagars ockupation tågar mötesdeltagarna slutligen ut ur Kårhuset.
 
Några gör det i form av demonstrationståg. När man passerar Operan och Konserthuset görs ett par halvhjärtade försök att ockupera byggnaderna.
 
Ett par dagar senare tas det misslyckade ockupationerna som utgångspunkt för en debatt i radio om demokratiseringen av musikutbudet i Sverige. Medverkar gör bland andra komponisten Karl-Birger Blomdahl och operachefen Göran Gentele.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista