Det gröna guldet VRM 11 - Lars Geite

20080609|Lars Geite
Det gröna guldet

Mina bägge morbröder, Valter och Hjalmar, utvandrade till Argentina 1925 resp. 1926. Jag har nyligen hittat en de gamla brev från dem och blivit intresserad av deras öde. 

Min moster Gertrud hemma i Sverige, död sen många år, skrev alltid dagbok, och i 1947 års upplaga hittade jag följande kommentarer om Manne Berggrens radioprogram inspelade i Misiones:

19:e september
Hem till Sala på em-tåget. Hört utsändning från Oberá i radion. Mest Barney som pratade. Hjalmar litet om yerba o.d. Långtråkigt! Valborg ringt om att Karin haft brev från morbror Valter. Äntligen. Efter flera års tystnad. Alltså, livstecken från båda brorsorna samma dag... Sigrid munter och glad. Bakelser till em-kaffet.

22:a september
Utsändningen från Yerbal Viejo av Manne Berggren fick grundlig kritik i Dagens Nyheter. Långtråkigt bl.a. Inte roligt för de medverkande, Barney och Hjalmar. Men det var väl egentligen inte deras fel.

7:e februari
.. .Sigrid hem igen. På kvällen iklädd ny snofsig axelväska. Present av mamma. Medförda Röster i Radio med förprickat porträtt av Hjalmar som talar i radio kl. 16.20 i morgon.(Sigrid är Hjalmar Holmströms fru hemma på ett Sverigebesök, och Erik Barney var Hjalmars bäste kompis i Oberá.)

Jag hoppas Radiominnet kan plocka fram en snutt ur något program, där Hjalmar förekommer, från Manne Berggrens reportageresa i Misiones. Kanske bara för att få höra hans röst.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista