Ronald Reagan och Stjärnornas krig

Republikanen Ronald Reagan var under sina åtta år på 80-talet en mycket populär president. Han fick epitetet Teflonpresidenten eftersom allt som verkade obehagligt tycktes rinna av honom. 
  

 
Som skådespelare medverkade Reagan i över femtio långfilmer. När han skottskadades vid ett attentat 1981 skämtade han på sitt typiska vis: – Jag har skjutits flera gånger på film, men att det skulle göra så infernaliskt ont på riktigt!
 Reagan upprustade det amerikanska försvaret kraftigt. Bland annat med Stjärnornas krig-programmet, inte minst för att hålla Sovjet stången.
 
I början av 80-talet kallade Reagan Sovjetunionen för ondskans imperium. Under hans andra presidentperiod inleddes en avspänningspolitik som blev början på slutet på det kalla kriget.
 


 

  
Reagan förknippas med en av 80-talet stora politiska skandaler: Iran-contras-affären. För att få loss tillfångatagna amerikaner i Libanon sålde USA vapen till Iran, som man egentligen ansåg stå i nära förbund med internationell terrorism.
 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista