1 av 2
En klassisk bild från 1968: Lyndon B Johnson lyssnar i Vita huset på en bandinspelning med svärsonen som var kompanibefäl i Vietnam.
2 av 2
President Johnson på Sverigebesök 1963. Statsminister Tage Erlander och byråchef Olof Palme tog emot med glada miner.

Lyndon B Johnson och Vietnamkriget

Demokraten Lyndon B Johnson tog över presidentskapet efter mordet på John F Kennedy 1963. Han vann sedan en jordskredsseger i valet 1964.
 

Johnsons paroll var The Great Society - det goda samhället. Han arbetade för ett samhälle med social välfärd och frihet utan rasdiskriminering. Han genomförde också flera reformer i den riktiningen.
 
Johnson beordrade militära insatser i Vietnam 1964 och blev senare misstänkt för att ha vilselett kongressen och det amerikanska folket i början av de militära insaterna i Vietnam. Genom att överdriva rapporter om nordvietnamesiska angrepp fick han fria händer att gå till angrepp.
 

 
Den  negativa utvecklingen för USA i Vietnamkriget gjorde Lyndon B Johnson alltmer impopulär och han ställde inte upp som kandidat 1968.
 

 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista