1 av 2
2 av 2
Fyren Rödkallen.

Sjö- och väderleksrapporten VRM 37 - Carole Tärnudd


20090126|Carole Tärnudd
Sjö- och väderleksrapporten

Det finns hur mycket som helst jag skulle vilja höra igen. Men ett av mina tidigaste radiominnen är hur jag i början av 60-talet brukade vakna upp hos mormor och morfar tidiga, kalla  vintermornar, ungefär så här års.
  
Jag hörde morfars hasande steg i köket och så, den gamla rosa rörradion. Det sprakade och fräste i den och det surrade medan rören blev varma. Och så hördes en röst förkunna att nu blir det  sjörapport och mormor och morfar- och jag - lyssnade andäktigt till mannen (det var ju alltid en man) som läste upp observationer från alla fyrplatserna - inklusive Nidingen, Glommen och Måseskär - och utsikterna till nästa morgon, som innehöll även ”farvatten utanför Jären och Lista” med flera. 
 
Jag trodde att han som läste faktiskt befann sig ute på någon av de där öarna där det var blåsigt och ruggigt eftersom ljudet var så dovt och knastrigt.
 
När rapporten var slut slog väckarklockan, snart skulle det ljusna därute och kaffedoft börja sprida sig i det litet kyliga, ännu ouppvärmda huset ....
 
 
 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".