1 av 2
2 av 2
Skådespelaren Pontén som Gustav Vasa.

Radiomannen Anders Pontén

13 min

Anders Pontén blev under 70-80-talet en känd radioröst framför allt i programmet Riksronden. I programmet plockade han från början upp lite udda lokala nyheter från hela Sverige och förmedlade de med sin omisskännliga, kåserande ton.

 Men det stod inte på förrän han gjorde om programmet till sitt eget radiokåseri, där han kallade sig själv för redaktören. I kåseriet kunde redaktören gärna berätta om t ex sin egen katt och om annat intressant - om livet på hemmaplan.
 


  
 

Anders Pontén var också intresserad av historia och skådespel. Under många år satte han upp och spelade med i historiska pjäser på Örebro slott.

1980 gjorde han också en serie program om historia. Här det första programmet i serien som bl a handlar om huruvida Gustav Vasas pappa Erik Johannson var ridderlig eller ej.

Det var Radio Örebro som var Anders Ponténs hemvist. När han avled  i början av 2009 i Glanshammar minns Martin Dyfverman i sitt program "Kulturspaning" sin radiokollega och intervjuar en skådespelande vän till Anders Pontén.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista