Ung i radio – från präktighet till sammhällskritik

SR Minnen har gjort en djupdykning i Sveriges Radios arkiv och plockat fram några klassiska ungdomsprogram från olika decennier.

 
Redan på 30-talet började man sända program för ungdom. Då kunde det handla om allt från Den moderna cykelns tillblivelse till Vältrimmade segel - ett program för pojkar. På 40-talet fortsatte de rätt så präktiga programmen för välartade ungdomar.

Det är först på 50-talet som de lite vassare ungdoms-programmen kommer. Man ställer sig på de ungas sida och börjar tala om ungdomar som en ny samhällsklass. 


 
Att 60-talet var ett decennium präglat av en radikal debatt märks inte minst i ungdomsprogrammen. I Träffpunkten trycker de unga lyssnarna på mentometerknappar och röstar för och emot monarki eller republik.


I programmet Zick Zack från 1964 får vi höra ungdomar fundera kring vad som är manligt och kvinnligt, och debattera den eviga frågan om hur man bryter med gamla förstelnade könsroller. 
Det är nu och framöver som de mer kända programrubrikerna dyker upp som Stråket, Tvärs!, Linje 19 och Neonmagasinet.


 
I Linje 19 från 1977 kunde lyssnarna höra om ockupationen av kvarteret Mullvaden i Stockholm.


1979 tog Neonmagasinet upp Stefan Jarls dokumentärfilmer om narkomanerna Kenta och Stoffe och sände reportage från den legendariska kulturföreningen Oasen i Stockholmsförorten Rågsved, mest känd för musikgruppen Ebba Grön.