1 av 2
2 av 2
Thore Skogman 1966.

Röster i radio – Thore Skogman

Thore Skogman beskrivs bäst med hans egen självbiografiska visa ”Jag har rött hår och glest mellan tänderna”. Han scendebuterade i en lokalrevy i Hallstahammar 1950.


 
19 år gammal framförde Thore Skogman sin första komposition i Halstahammar, ”Hemlängtan” – som senare döptes om till ”Ensam jag är”. Den blev också en av Thores största skivframgångar.
 

Thore Skogman skickade sina visor till olika grammofonbolag och förlag i Stockholm. 1955 skivdebuterade han med låtarna. ”Man måste vara om sig och kring sig” och ”Maskerad”. Han medverkade i radioprogrammet På styva linan och efter att ha medverkat i Frukostklubben tog karriären fart på allvar. 
 
Thore Skogman som då varit anställd på Bultfabriken i Hallstahammar kunde nu säga upp sig och ägna sig åt musikkarriären på heltid. Han flyttade till Stockholm 1958 och började arbeta som PR-man på grammofonbolaget Cupol. 
 
1959 kom ”Storfiskar-valsen” och ”Penninggaloppen”, två hits som ökade populariteten ännu mer. Samma år fick Thore chansen att vara programledare i en radioserie från Bal Palais i Stockholm.
 
Under många år turnerade Thore Skogman i folkparkerna, ofta tillsammans med sin dragspelare Carl-Einar Schierman. På senare år fick han också en märklig renässans när unga rockmusiker började hylla hans karriär och genuinitet.
 
Thore Skogman blev 76 år gammal.
 
Lyssna och läs mer om Thore Skogman hos:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".