Stig "Slas" Claesson – författare, konstnär, illustratör

Gentlemen reser söderut
25 min

Nu uppmärksammas Stig "Slas" Claesson, med både en utställning på Kulturhuset i Stockholm och i en ny bok av Niklas Rådström. Vi har plockat fram program där han talar om konsten och livet.

Stig Claesson, som dog 2008, blev känd för sina många romaner med träffsäkra och ömsinta porträtt av människor i Stockholm och på den svenska landsbygden. Han skrev också många berättelser om resor i Europa.

I programmet Gentlemen reser söderut från 1966, berättar Slas om hur han reste runt i efterkrigstidens Europa som fattig frilansande skribent och tecknare. I Paris träffade han författaren Pär Rådström och tillsammans gav de sig ut för att skildra Europa. Redaktör för programmet är Gabriella Garland.

Ett par boktitlar av Stig Claesson är t ex Vem älskar Yngve Frej och En vandring i solen, den sistnämnda blev också en mycket uppskattad film med Gösta Ekman i huvudrollen. Slas var utbildad på Konsthögskolan i Stockholm och arbetade under hela sitt liv också som illustratör.

Här samtalar Slas med Lars-Göran Bergquist om konsten och livet i en rad Guld i mund från 1978:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".