1 av 3
Regnbågsflaggan designad av Gilbert Baker 1978.
2 av 3
Greenwich Village i New York
3 av 3
Sighsten Herrgård vid presskonferensen 30/7 1987 när han berättar om sin sjukdom.

Gaykultur, bastuklubbar och HTLV3


Gaykultur var finns den och vilka uttryck har den?
   

I Kulturnytt special från 1984 letar Lars-Göran Bergquist och Carl-Johan Malmberg efter homosexuell kultur som då, på åttiotalet, fortfarande inte var synlig i vardagslivet:  
  
      

 
En statlig homosexutredning läggs fram 1984. Den handlar om hur samhället ska ta hand om "sina" homosexuella. I kyrkans yttrande råder ärkebiskopen homosexuella att leva i celibat och finner samkönade äktenskap otänkbara.  

  
     

En kultur som under 80-talet blev särskild uppmärksammad var bastuklubbarna. De kom att bli speciellt ifrågasatta sen man i USA upptäckt en ny sjukdom – AIDS. Till en början ansågs den spridas bland haitier, narkomaner och män i gay-världen. Det skulle dröja en tid innan det visade sig att sjukdomen orsakades av ett virus – HTLV3.
 

 
Viruset når Sverige och det första svenska dödsfallet är ett faktum i augusti 1983. Läkaren Linda Morfelt-Månsson är kritisk till bastuklubbarna:

          

Ett förbud mot möteslokaler av typen gaysauna förbjuds enligt lag 1987 i avsikt att förhindra hiv-smitta. Lagen upphör att gälla 2004.Den kände modeskaparen och designern Sighsten Herrgård blir den förste kände svensken som öppet berättar att han är smittad.
 
I en ekosändning diskuteras sekretessen för hiv-smittade. Herrgård är kritisk till hur hivsmittade bemöts på sjukhusen. Sjukvårdsminister Gertrud Sigurdsen bemöter kritiken.

     

 
Ett halvår innan Sighsten Herrrgård avlider berättar han i Religionsradions program "Mod att leva" om hur det är att leva med en dödlig sjukdom.

        

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".