1 av 3
Det är viktigt att omsorgsfullt välja sin pumpa till Halloweenfirandet: Florida, 60-tal. Foto: SVT Bild
2 av 3
Att det lyser på svenska kyrkogårdar under allhelgonahelgen är en relativt ny företeelse. Foto: Scanpix
3 av 3
Mårten gås. Foto: SVT Bild.

Gås och andra novembertraditioner

Halloween, Allhelgona och Mårtensfirande (2005)
29 min

Novemberfirandet startade med Halloween, en spökmaskerad för barn som har sitt ursprung på Irland. Sedan tog irländska immigranter med sig Halloween-firandet till USA. I Sverige har "trick or treat" vid det här laget blivit "bus eller godis". Christina Mattson och Bengt af Klintberg reder ut begreppen med våra novembertaditioner.

Här i Sverige fick traditionen att tända ljus på gravarna vid just allhelgonahelgen sitt genomslag så sent som på 50-talet, vilket fick en del röster att ilsket protestera mot att vi tog till oss den här katolska seden. Numera betraktas allhelgona som tradition och det är vanligt att gå till kyrkogården för att tända ljus, men också att tända dem på nätet. 2008 ställde Människor och Tro frågan: Kan cyberrymden vara helig?

Lysande pumpaansikten hör Halloween till, men man kan också äta pumpa. Här får vi olika pumparecept i programmet Meny från 2008.

Traditionen med Mårten Gås är en skånsk sed som numera förekommer lika mycket över hela landet. Om allt ska vara rätt och riktigt på en klassisk gåsamiddag så äter man svartsoppa som förrätt, därefter gåsen och till sist skånsk äppelkaka.

Fladdermusen är ett djur som förknippas med Halloween. Så här på höstkanten kommer fladdermusen in till städerna för att hitta en partner. Den låter "som en syrsa eller en gnisslande cykel", säger Sofia Gylje när hon guidar till fladdermössen kring Uppsala Domkyrka.

Artikeln har ändrats den 31 oktober 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".