1 av 6
Gruvarbetarna demonstrerar i Kiruna 1969. Foto: Scanpix.
2 av 6
Gruvarbetare vid LKAB i Kiruna.
3 av 6
Sara Lidman 1969.
4 av 6
Konflikten var på löpsedlarna hela vintern 1969.
5 av 6
Insamling på T-centralen till gruvarbetarna 1969.
6 av 6
Malmbehandlingsverken i Kirunavaara.

40 år sedan gruvstrejken i malmfälten

Vild strejk i Svappavaara (1969)
1:59 min

Det börjar i liten skala, det var tänkt som en kort protest. 75 arbetare vid LKAB:s gruva i Svappavaara kommer till jobbet, byter om men sitter kvar i omklädningsrummet. En vild strejk, som kommer att pågå i två månader, är ett faktum.

Gruvstrejken banade väg för stora förändringar inom den arbetsrättsliga lagstiftningen och stärkte arbetarnas villkor på arbetsmarknaden. Medbestämmandelagen MBL och Lagen om anställningstrygghet LAS anses i viss mån vara resultat av strejken.

Under eftermiddagen den 9 december 1969, den första strejkdagen, sprider sig strejken och när andra skiftet skall gå på vägrar 240 man att  börja arbeta. Facket stöder lönekravet men inte den vilda strejken.

 
10/12
  Företagsledningen vid det statligt ägda LKAB vägrar tala med de strejkande gruvarbetarna i Leväniemigruvan i Svappavaara.

 Den utlösande faktorn är arbetarnas missnöje med att löneavtalet i praktiken visar sig ge en lägre ackordslön än vad som överenskommits. Men missnöjet med ackordshetsen som skapar svåra olyckor nere i gruvan,  och ett ringa inflytande över arbetsmiljön har länge legat och grott. En tidsstudieman har konsulterats och klockar arbetarna.   
  

 
11/12
  Hålls ett stort strejkmöte i sporthallen i Kiruna där man beslutar att strejken blir total. Sara Lidman talade på mötet.

LKAB-chefen Arne Lundberg vägrar att förhandla med de strejkande. Dagen därpå har 3000 man lagt ner jobbet.

 


 

 
17/12   LKAB kritiseras för att lönsamhetstänkandet har gått före säkerheten. Tidsspegeln analyserar den aktuella konflikten och Sara Lidman intervjuas om sin bok Gruv

 
20/12
  Rapporterar ekot om de politiska konsekvenserna och om en utredning som skall tillsättas om hur Sveriges Radio/TV har bevakat konflikten.

 


23/12
  Konflikten tonas ner inför jul- och nyårshelgerna. 

 


Sara Lidman besöker sina föräldrar och tar emot lokalradion och diskuterar gruvarbetarnas situation med sin pappa Arvid.

  
21/1  Arne Geijer, ordförande för LO, talar i andra kammaren.


31/1
En av orsakerna till att strejken inte är löst anses vara de politiska spänningarna mellan socialdemokrater och kommunister inom gruvavdelningen. I programmet Kontakt med arbetslivet diskuteras bl a fraktionerna inom facket med den pensionerade gruvarbetaren och ombudsmannen Tage Flyckt.


3/2
  Under första helgen i februari 1970, efter 57 dagar i strejk, håller gruvarbetarna flera möten där diskussionerna förs om arbetarna skall gå tillbaka till arbetet. Strejkkommittén, tillsatt av arbetarna själva,  rekommenderar att strejken blåses av och strejkkassan börjar sina.   4/2 Arbetarna går tillbaka till gruvan och malmtågen börjar gå igen. En arbetare på reparationsverkstaden på LKAB:s förvaltning i Kiruna, Per Idenstam, är den enda som inte strejkat. 

 


20/2
27-mannadelegationen lägger fram krav om fasta löner. 


19/3
Arbetarna röstar 


30 år efter strejken berättar Harry "Castro" Isaksson, en av strejkledarna för Thomas Ramberg om de 57 dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".