1 av 3
2 av 3
3 av 3

Hatad, kramad, mytomspunnen

Canis lupus, som vargen heter på latin, är fruktad som inget annat rovdjur i Sverige och berättelser om vargmöten och jakt har alltid fascinerat.

 
 
På sjuttiotalet var vargen praktiskt taget utrotade i Sverige. 1976 begav sig Anders Börjesson, reporter på Sveriges radio i Växjö,  ut på en resa i Norden för att prata med de som kom i kontakt med de stora rovdjuren. 
 
I det första programmet träffar han en finsk renägare som har rykte om sig att ha skjutit många vargar. I det andra berättar han bl a om de få vargar som utgör Trysilstammen i Nordnorge.
2008 beräknade man att det fanns mellan 150 – 200 vargar i Sverige och endast skyddsjakt har varit varit tillåten. 
 
När vargen kommer in i bebyggda traktar, river boskap eller husdjur har den blivit än mer fruktad och hatad och tjuvskjutningar förekommer.

I januari 2006 mobiliserar 3000 bofasta runt Siljan ett fackeltåg mot vargen. Där finns två läger, kramare och motståndare. Polariseringen i media snedvrider debatten menar en av Länsstyrelsens spanare i  Christer Söderqvists program och hot och trakasserier mot de som är emot jakt på varg har förekommit.  


1952 berättar vargjägaren Erik Åstot, same i Jokkmokk, för Lars Orup om hur svårt det är att spåra och skjuta varg 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista