1 av 7
Sickan Carlsson i studion. Foto: SVT Bild
2 av 7
Sickan Carlsson sparkar boll på Stadion i Stockholm i samband med den svensk-danska filmlandskampen 1945.
3 av 7
Sickan Carlsson och Åke Söderblom i filmen Klart till drabbning 1937.
4 av 7
Sickan Carlsson och Hasse Ekman radarpar på film, teater och TV.
5 av 7
Thor Modéen, Börje Larsson, Ulla Billquist, Åke Söderblom, Sickan Carlsson och vid mikrofonen Lili Ziedner i studion 1933.
6 av 7
Charlie Norman, Stig Järrel, Sickan Carlsson och Gösta Bernhard åkte 1955 på radioturné.
7 av 7
Sickan Carlsson har alltid varit populär som programledare i radio.

Minnet av skådespelerskan Sickan Carlsson

6:06 min

Sickan Carlsson debuterade vid 10 års ålder i Barnens Brevlåda och har varit med i drygt 50 filmer och medverkat i en rad pjäser och revyer. Den folkkära skådespelaren och sångaren avled den 2 november 2011.

Sickan Carlsson var en riktig familjeflicka och hon debuterade på scenen när typograferna hade höstfest på Gröna Lund 1930. Hennes pappa var typograf och faktor och hade tillfrågats om hans musikaliska dotter kunde underhålla på Typernas revy och Sickan fick blodad tand.

Ett flertal namnkunniga personer från revyvärlden såg Sickan uppträda i Typernas Revy. Det blev succé och snart rullade den officiella scendebuten igång. 

Sickan Carlsson gjorde sin första film 1933 och hon är nog framförallt den glittrande glada filmaktrisen. Från filmdebuten i "En stulen vals" till den sista filmen "Charlotte Löwensköld" som kom 1979, medverkade Sickan Carlsson i närmare 50 filmer. Hon spelade bl.a. mot Gunnar Björnstrand, Åke Söderblom och Hasse Ekman. Under 1940-talet var Sickan Carlsson flitig inom filmen, hon spelade ofta mot Åke Söderblom och Thor Modeén. 

Under många år jobbade Sickan tillsammans med Karl Gerhard i hans revyer. Under krigsåren blev det enbart film, men hon kom tillbaka på scenen 1945, som motspelare till Max Hansen i ”En förtjusande fröken” och ”Gröna hissen”.

Hasse Ekman satte igång rena farskarusellen med Sickan i filmer som Sjunde himlen 1956 och Med glorian på sned 1957. Genomgånde fick Sickan spela yrkeskvinna i Hasses filmer och det var inte vanligt på den här tiden. Han regisserade henne även i TV-serien Niklassons 1965.

Sickan Carlsson spelade Kyss Karlsson i Kar de Mummarevyn på Folkan i Stockholm 1967. Andra medverkande var Stig Järrel, Hjördis Petersson och Roffe Bengtsson. Hasse Ekman regisserade. Sickan spelade även i Kar de Mummarevyn året därpå som hette Den stora succén.

 

Sickan Carlsson som radiounderhållare

Det fanns inte mycket underhållningsprogram i radion på 1930-talet, men Sickan Carlsson var med bland de första glädjespridarna i kabaréprogrammet Hösträfsan 1933.

Sickan Carlsson som debuterade i Barnens Brevlåda 1925 har under åren gjort mycket radio. Dagens Revy, Sickan och Kar de Mumma, Tjugo frågor, Frukostklubben, Det ska vi fira, barnradio och Schlagerfrågan är några av alla populära radiosammanhang.

Det populära radioprogrammet Det ska vi fira startade den 9 maj 1961 med Pekka Langer som programledare. Det var underhållningschefen Tage Danielsson som kom med idén till programmet. Firarvärdarna som tjänstgjorde en månad i taget var många bl.a Karin Juel, Annalisa Ericson, Lasse Lönndahl och Sickan Carlsson.

Artikeln har ändrats den 31 oktober 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista