1 av 3
Dansösen, revyartisten och skådespelerskan Annalisa Ericson föddes den 14 september 1913 i Stockholm.
2 av 3
Nils Poppe och Annalisa Ericson i en TV-version av Lorden från gränden 1967.
3 av 3
Annalisa Ericson har gjort radioprogrammet Sommar två gånger, åren 1994 och 2002.

Vi minns Annalisa Ericson

15 min

Prima ballerinan Annalisa Ericsons har dansat på Operan och Oscarsteatern, spelat revy med Ernst Rolf och Kar de Mumma, samt filmat med Nils Poppe och Ingmar Bergman. Hon var ett av de stora affischnamnen i svensk film under flera nöjesdecennier.


Artistbanan började redan vid fem års ålder på Operans balettskola. Hon fick sparken från Operan 1930 då hon ansågs vara överviktig, istället kom hon in på Oscarsteatern under ledning av Gösta Ekman och John och Pauline Brunius.
 


Förutom skådespelare så var Annalisa Ericson en mycket duktig dansös och revyartist. Hon har medverkat i över 80 operetter, musikaler, revyer och komedier.Annalisa Ericson har under sin karriär medverkat i drygt femtio filmroller. Hon har spelat mot alla de stora i svensk underhållning, dansat med Nils Poppe och löst mordgåtor i filmer som Damen i svart, Mannekäng i rött och Ryttare i blått.
 
Annalisa Ericson har fått en rad utmärkelser under sitt liv. Hon fick Karl Gerhards hederspris 1962. År 2001 fick hon både en hedersguldbagge för sina insatser inom svensk film och ”Poppepriset”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista