1 av 9
Anna-Lisa Söderblom svarar på lyssnarbrev 1941.
2 av 9
Lis Asklund radions första kurator
3 av 9
Ludvig Jönsson svarar på lyssnarbrev
4 av 9
Skå-Gustav Jonsson vid hemmet för barn och ungdomar.
5 av 9
Margareta Berggren och Yvonne Wohlin i redigeringsstudion.
6 av 9
Louise, Carolina och Malin i P4.
7 av 9
Radiopsykologen Malin Edlund.
8 av 9
Kitty och Jonna i Relationsrådet.
9 av 9
Alva och Gunnar Myrdal.

Vad skall jag göra, vart ska jag gå?

Vart skall jag vända mig? Föredrag om rättshjälp
1:50 min

Radion har en lång tradition av att verka i allmänhetens och lyssnarens tjänst. Folkbildning och hälsoinformation har haft högt lyssnarvärde. Därför var det också självklart att radion skulle fungera som rådgivare också i sociala och personliga frågor, speciellt under de svåra krigsåren.
Den första brevlådan föregicks av en serie föredrag om sociala reformer som fru Anna-Lisa Söderblom höll i radion på 30-talet.


 

Bakgrunden var debattboken Kris i befolkningsfrågan som skrevs av Alva och Gunnar Myrdal 1934. Boken diskuterade den sjunkande nativiteten i Sverige.
 
För att få de svenska kvinnorna att föda fler barn genomfördes raskt en rad sociala reformer. Fri förlossningsvård och en mindre moderskapspenning infördes. 
Fru Söderblom, dotter till dåvarande statsministern Per-Albin Hansson, fick i uppdrag att upplysa   om förmånerna genom föredrag i radio.

Efter föredragsserien strömmade breven in till Radiotjänst och till Fru Söderblom. Frågorna var många och de samlades ihop till ett första brevlådeprogram för sociala frågor som sändes 1939.

            

 
I över 15 år svarade Anna-Lisa Söderblom på brev från lyssnarna och när programmet lades ned 1956 tog Lis Asklund, radiokuratorn vid med sitt program  Människor emellan. Det behandlade både sociala frågor och samlevnadsproblem, men det var flest kvinnor som ställde frågor.

 

Breven handlade om relationer och om sexuella problem. I en tid när man inte pratade öppet om sexlivet var Lis Asklunds icke moraliserande och fördomsfria svar något unikt i media. 
 
  
 
Halvtimmesprogrammet sändes en gång i veckan i flera år. När Lis Asklund 1968 gick över till TV lämnade hon över programmet till Ludvig Jönsson. Programmet fick namnet  Någon att tala med.
 

  

Ludvig Jönsson var präst i Stockholm och känd för sin radikala syn på sexualitet och samlevnad. Han var, precis som Lis Asklund, med sin frigjorda hållning när det gäller äktenskap, en fördomsfri röst i debatten om bl.a homosexualitet.
 
Han använde inte religiösa pekpinnar och i sin rådgivning gav han inte själv svar på brevskrivarens problem, utan uppmuntrade lyssnaren till att se till sina egna resurser att lösa krisen. 

     
   

Barnpsykiatrikern Gustav Jonsson startade 1947 barnbyn Skå utanför Stockholm. Ett hem för framförallt barn som kom från socialt utsatta miljöer. Där han,  på ett för tiden nytt sätt, tog sig an s k "vanartiga" barn och ungdomar med icke-auktoritära metoder. 
 
 

Året innan deltog han i sitt första program i radion. Föräldrar frågar och får svar från 1946 var ett  program för uppfostringsfrågor. Här finns föräldrarna med i studion och berättar om sin son som Gustav Jonsson tidigare har behandlat på sjukhuset i Karlstad för pojkens matproblem.

                    

Eftersom Skå-Gustav hade blivit en auktoritet på 50- och 60-talet och ofta debatterade uppfostringsfrågor så fick han så småningom det egna brevlådeprogrammet  Fråga Gustav.

     
             
             
    

Program kring barnuppfostran har alltid haft hög lyssning på radio. Nya tider skapar nya former av rådgivning och numera är ring in – programmen vanliga i alla Sveriges radios kanaler. 
  
Knattetimmen i P4 startade först som inslag i Radio Stockholm men är numera permanentat i P4 varannan lördag. Där svarar Louise Hallin och Malin Alfvén på frågor om allt från matvägran till sängvätning.

 

   

Redan i början på 80-talet införde producenten Yvonne Wohlin och psykologen Margareta Berggren ett telefonbaserat program när de öppnade linjerna för ungdomar som ringde in och sökte hjälp i olika livsfrågor. Programmet kom att heta  Dialog. Det sändes under drygt tio år och varje lördag satt ungdomar över hela landet och lyssnade på Margareta Berggrens råd. Allra först var det flest flickor som ringde in, men efter några år hörde allt fler pojkar också av sig med sina problem. 

Drygt tjugo år senare gjorde Karin Anderberg ett reportage om programmet, där hon bl a interjvuar en flicka som medverkat i programmet.Radiopsykologen i P1 tar upp tråden från Dialog och låter psykologen Malin Edlund tala med de som ringt in eller skrivit brev till programmet.
 
Programmet har fått mycket uppmärksamhet i medierna. Främst kanske för Malilns beteendeinriktade terapisvar. Varannan vecka sänds programmet direkt.

 

  

    
I programmet  Människor och tro från Religionsradion fanns i slutet av 80-talet en programpunkt – Personligt – där prästen och psykoterapeuten Göran Bergstrand resonerade och gav råd kring existentiella och andliga frågor. Producenten Berit Lund inledde programmen.

           
            
          

Radion har också som tradition att öppna telefonerna till väkteri av olika slag. En panel sitter samlad och är redo att svara på lyssnarnas frågor. Idag diskuterar man med de inringande, och tonen och attityden kan ofta vara tuff, speciellt om politiker sitter i studion. 
 
1970 var tonen hovsam och ett stort avstånd mellan experterna i studion och lyssnarna märks. Här ifrågasätts inte auktoriteterna i studion. Under ett par veckor i november 1970 hade Vetenskapsradion tillsammans med Religionsradion samarbetat kring andliga frågor. Morgonandakterna i veckan handlade om Liv och död och på söndagskvällen samma vecka samlades experterna: prästen, överläkaren, sjuksköterskan och teologen för att ge svaren om  Liv och död.

         


 

Numera har varje kanal sitt givna rådgivningsprogram. I Christer i P3 finns  Relationsrådet sen 2003. 
 
Kitty Jutbring och Jonna Abelsson har inte självklara svar utan resonerar med killen eller tjejen som ringt in. Och frågorna kan röra allt från sexliv till hur man ska handskas med sin jobbiga mamma.

   

   

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".