1 av 5
2 av 5
Prinsessan Lilian och Prins Bertil efter vigseln i slottskapellet på Drottningholm. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix.
3 av 5
Lilian Craig och prins Bertil i London på 1940-talet./Scanpix
4 av 5
Prinsessan Lilian med Kungafamiljen 2000.
5 av 5
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Lilian.

Prinsessan Lilians askungesaga

Prins Bertil och Lilian Craig inför sitt bröllop (1976)
3:38 min

Prinsessan Lilian som begravs lördag den 16 mars föddes 1915 i Wales. Efter att ha varit ett hemligt par i mer än trettio år gifte sig prins Bertil och Lilian Craig den 7 december 1976. De hann vara gifta i 21 år innan prinsen avled 1997.

Lilians far var gruvarbetare och han lämnade tidigt sin hustru. Vid 14 års ålder slutade Lilian skolan och flyttade till London, där hon försörjde sig som modell. Några år på 1940-talet var hon gift med skådespelaren Ian Craig. Under andra världskriget arbetade hon på en fabrik med att tillverka radiosändare och radiomottagare för marinen. Hon arbetade även på sjukhus för sårade soldater.Lilian träffade prins Bertil på sin 28-årsdag 1943.

Prins Bertil arbetade som marinattaché på Sveriges ambassad i London. De två blev ett par, vilket länge förblev en hemlighet för allmänheten.
Om prins Bertil i detta läge hade gift sig med den icke kungliga Lilian Craig hade han, förlorat arvsrätten till tronen. Han kunde inte gifta sig eftersom han var huset Bernadottes ende arvsberättigade tronföljare. Hade kung Gustaf VI Adolf avlidit innan den nuvarande kungen Carl XVI Gustaf blivit myndig skulle prins Bertil, ha gått in som förmyndarregent.Lilian flyttade med prins Bertil till Sverige.

De bosatte sig i en villa på Djurgården i Stockholm. Under många år visade pressen en stor hänsyn mot paret genom att aldrig skriva en rad om detta förhållande. Första gången prinsessan Lilian uppträdde mer officiellt var i samband med Gustaf VI Adolfs begravning. När kung Carl XVI Gustaf tillträtt tronen och gift sig, bad prins Bertil om lov att själv gifta sig, vilket beviljades, och de vigdes i december 1976.

 


Prinsessan Lilian har utfört officiella uppdrag och närvarat vid stora statshändelser. Under 2007 års nobelprisutdelning kunde hon inte närvara av hälsoskäl. Hon tog över som beskyddare och hedersmedlem i många av de organisationer som tillhörde prins Bertils intressen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".