Torgny Lindgren om "tillvarons vidrigheter"

Författaren Torgny Lindgren är aktuell med sina memoarer "Minnen". Litteraturkritikerna gör tummen upp. Men själv är han kluven till hela idén om just minnen. Om du frågar Torgny handlar det mest om fantasier och hallucinationer.

De här frågorna har, på sätt och vis, följt den norrländska författaren genom åren. I en intervju av Birgitta Bergman från 1987 är han inne på samma spår. Här lägger han ut texten om just "den skröniska sidan av tillvaron" och "den mångbottnade verkligheten".

Nej, sluta inte lyssna bara för att utgångspunkten för samtalet är en 23 år gammal bok ("Ljuset"). Den tålmodige blir belönad med en regelrätt uppvisning i norrländskt svårmod. Djupdykningen börjar runt 12:00 in i intervjun och fortsätter sedan neråt, neråt, neråt. Det är måttligt muntert, men aldrig tråkigt. 

Till slut utbrister Torgny Lindgren själv att "det är kusligt hur negativt det här blir! Vi måste försöka prata lite mer positivt om saker och ting..."

Vid det laget har han hunnit resonera kring den svåra konsten att leva utan att göra uppror mot tillvarons vidrigheter. Eller, mer ordagrant: "Vad det handlar om är att tillvaron är besvärlig – milt uttryckt. Människan står på tomma intet. Det här är människans storhet, att hon förmår att balansera på slak lina över en fruktansvärd avgrund. Att hon, trots allt, förmår att utföra sitt liv."

Lindgren hinner även avromantisera själva skrivandet med all önskvärd tydlighet. Varför skriver han? Tja, han vill "bli av med" människor. Okej, så belöningen kommer efteråt? Nja, efteråt känner han mest "leda, trötthet, till och med avsmak".

– Just det där att sitta för sig själv och skriva ned något kan vara roligt. Och till och med, ibland, kännas tillfredställande, men det finns så oerhört många avigsidor med det, så det är mycket möjligt att man kan leva bättre utan att skriva. Och i så fall bör man pröva på det.

Henrik Arvidsson/SR Minnen