Tio år uppsnärjd i det blå

Han är överallt just nu, Håkan Hellström. I dagstidningarna, på magasinomslagen, i långa intervjuer i såväl P3 som P4. Orsaken är en ny skiva, förstås. Men även att det är, på dagen, tio år sedan han släppte debutalbumet "Känn ingen sorg för mig Göteborg".

Så, låt oss slänga en blick i backspegeln. Här är ett åtta år gammalt inslag från Ketchup Fanclub i P3, i gränslandet mellan Håkan Hellströms första och andra skiva. Lyssnare under 15 år fick ringa in eller maila till popidolen i studion. Frågorna är raka, ställda helt utan krusiduller, och svaren tar oss närmare personen Håkan Hellström än de flesta traditionella intervjuer.

Varför bär du sjömanskostym på scenen? Vad är det absolut vackraste du vet? Varför håller du alltid på fotbollslagen som ligger under? Hur känns det att höra sig själv på radio? Vad tycker du om besatta fans som är olyckligt kära i dig? Sköt du verkligen en hund när du var fem?

Nyfiken än?

Och här – i avdelningen "David Lynch på Sveriges Radio" – väljer popstjärnan sitt favoritljud...

Henrik Arvidsson/SR Minnen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".