Närbilder

Året var 1976. Jag arbetade vid radion i Malmö och utan att veta det hade jag just gjort min första dokumentär. Allt började med 14-åriga Susanne.

Mest på känn började jag följa henne med bandspelaren. Hon var skoltrött och skolkade mycket. Jag spelade in när hennes mamma väckte henne på morgonen, följde med till skolan och var med när hon träffade sina kompisar. Bandspelaren fanns också med när hon diskuterade med sin mamma och sin styvfar och när hon uteblev från våra avtalade möten cyklade jag hem till henne och knackade på. Jag lyssnade och spelade in, spelade in och lyssnade. Under några dramatiska höstmånader hann mycket hända och hela tiden växte min nyfikenhet.

Hur skulle det gå för Susanne?

Programmet om 14-åriga Susanne blev startskottet för Susanne Björkmans uppmärksammade dokumentärserie NÄRBILDER.  Serien sändes mellan 1976 – 78 och kom också att bli inledningen till hennes nu snart trettioåriga karriär som dokumentärmakare.

Vi får bland annat följa Malmöraggarna en fredag kväll. Om arbetsvillkoren för kvinnliga journalister på Aftonbladet handlar ett annat medan ett tredje skildrar hur olika vardagen kan te sig för två 16-åriga turkiska kusiner. Vidare följer vi en ung homosexuell man i hans sökande efter någon att leva med och i ett möte med poeten Siv Arb skildras svårigheten att få liv och dikt att gå ihop. Att skriva är en sak.

Men att leva?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".