Radiomuseet

Radioproducenten Håkan Sandblad väljer teman ur radioarkivet.

Lis Asklund
Hon bröt ny radiomark. Om radiokuratorn och samhällsreportern Lis Asklund. Från 2 maj 2005.

Oj oj! Mot Brasilien!
Odödliga radioinslag från odödliga VM-fotbollsmatcher mot Brasilien på 1950-talet.


Siri Derkert.

Om en pionjär som inte var blyg av sej, varken som konstnärinna eller kvinna.


Sådan var han, Mr. G.
Om den tennisspelande kung Gustav V. Som 80-åring hyllades han i radio som en mästare, idag finns det äldre herrar säjer sin uppriktiga åsikt.


Thor Heyerdahl
Om norrmannen som blev världens mest spektakulära etnograf - bland annat genom expeditionerna med Kon-Tiki, Ra och Tigris samt till Påskön.


Kampen om Sydpolen.

Om Scotts och Amundsens kamp om att komma först till jordens sydligaste punkt för nästan 100 år sen. Material ur brev, dagböcker och tre länders radioarkiv.


Om Ingrid Samuelsson.
En timme med och kring en av radions stora pionjärer.


Bragden i Aten.
Höjdhopparen Stefan Holm har under 2004 haft stora idrottsframgångar och bland annat vunnit SVD:s bragdguld. I detta specialproducerade program av Håkan Sandblad får vi återuppleva dramatiken när Holm vann sitt OS-guld. Det redan radiohistoriska P4-referatet av Tommy Åström och Miro Zalar varvas med Stefan Holms egna kommentarer.


Hyss med Sven Jerring
Den normalt så ordentlige Jerring släppte ibland loss ordentligt. Här hör vi bland annat aprilskämt, fejkade idrottsreferat och en journalistlandskamp där han spelar fotboll med sändare på ryggen.


Sally Bauer

Långdistanssimmerskan från Helsingborg simmade över Kattegatt, Ålands hav och framför allt Engelska kanalen – det gjorde hon rentav två gånger, 1939 och 1951. Huvudnumret här är en intervju av Ingemar Stark gjord 1983. Vi hör också en kaxig ung dam möta Sven Jerring.

Sten Bergman
Forskningsresanden Sten Bergman var en av de stora svenska radioprofilerna, en älskad föreläsare ända från 1926. Här snabbporträtteras han av Kent Hägglund och berättar om dessutom själv om människoätare, kungstigrar och annat exotiskt.

Ulrika Knape
Simhopperskan Ulrika Knape blev olympisk guldmedaljör i München 1972 och därmed en av de stora svenska idrottarna. Från 2004. Vi hör Ulrika Knape i Kurt Jonssons program ”Sportprofilen” 1982 och i Studio Etts Sommarintervju av Gabriella Ahlström inför OS 2000.

Svenska OS-bragder
Samtal med höjdhoppsstjärnan Stefan Holm om och kring svenska bragder i sommar-OS – inspelat alldeles innan han själv stod för en av de största! De här tre programmen baseras helt på intervjuer och referat ur Radioarkivet, från Knut ”Knatten” Lindberg i extra-OS i Athén 1906 till Lars Frölander i Sidney år 2000.
  

EM i fotboll ur arkivet

Håkan Sandblad var som 17-åring ende svenske sportjournalist vid det första Europamästerskapets slutspel i Paris 1960. I Radiomuseet berättar han svensk EM-fotbollshistoria från början fram till idag, såsom den speglas genom Radioarkivet. Mest handlar det om 1992, Sveriges enda stora turnering - semifinal på hemmaplan. Men danskarna, de vann...


Alf Martin 
1974, året efter det att han lämnat sin aktiva radiobana, berättade Alf Martin för Per Persson om sitt äventyrliga liv. Här hör vi ett av de tre programmen – plus några Dagens Eko- rapporter av denna magiska radioröst från London och även av ett par kollegor: det handlar om kosmonauten Gagarin, om sjömännens liv under kriget och om när Churchill fick Nobelpriset i litteratur.
.