1 av 2
2 av 2

Sonja Åkesson omvandlade vardagstristess till poesi

Sagan om Siv
5:48 min

Ingen har som Sonja Åkesson skildrat kvinnors vardag. I Sveriges radios arkiv finns flera intervjuer med den ständigt lika aktuella poeten.

 
  – Mitt eget liv är ganska trist utom när jag skriver dikter. Så sa Sonja Åkesson till radions Kerstin M. Lundberg när hon 1975 intervjuades om sin bok Sagan om Siv. Genom korta haikudikter skildras vardagstristessen   i ett kvinnoliv under ett år.

Sonja Åkesson medverkade också i skolradion. I programmet Fyra texter – Fyra författare berättade hon för Rolf Ekelund hur hennes dikt Uppehåll kom till.

1974 visade statistik att mellan 25 och 40 % av svenskarna led av psykisk ohälsa. Programmet Familjespegeln tog i ett av programmen upp den vilsenhet och oro som många kände. Inte oväntat valde redaktionen att intervjua den person som bättre än någon annan uttryckt dessa känslor. Det var Ann-Kristin Jönsson som intervjuade Sonja Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".