1 av 3
2 av 3
3 av 3
Med hustrun Soon-Yi Previn 1997.

Den evigt neurotiske filmskaparen

20 min

Den lika produktive som neurotiske regissören Woody Allen fortsätter att
levera en ny film varje år. Här är Woody bit för bit - ståupparen som blev en filmikon.

Nej, det är inte hans riktiga namn. Woody Allen föddes Allan Stewart Konigsberg men tog "artistnamnet" redan i skolan, då han började extraknäcka som skämtskrivare åt krönikörer och ståupp-komiker i New York – en syssla som hans föräldrar var måttligt förtjust i. Det var, helt enkelt, säkrare att arbeta under pseudonym.

Om detta och mycket mer berättar författaren och kompositören Jan Sigurd i programmet "Vår tids antihjälte" från september 1983. Men Sigurd nöjer sig inte med att bena ut de olika turerna i Woody Allens karriär, han analyserar den komiska utvecklingen och tajmingen in i detalj, bjuder på åtskilliga smakprov ur Allens tidiga ståupp-karriär och visar på arvet från föregångare som Lenny Bruce.

 
Tio år efter att Jan Sigurd zoomat in Woody Allens komiska talang är den amerikanske regissören på besök i Stockholm för att göra reklam för sin komedi "Manhattan Murder Mystery".

Kulturnytt får en intervju och reportern Martin Thomas Dahlström blir den förste att knäcka nöten att trollkarlen som bryter på svenska i Allens föregående film, "Skuggor och dimma", är en vandrande hyllning till Woody Allens favoritregissör Ingmar Bergman.

"Vi måste slåss för att inte släppa in verkligheten i våra liv", konstaterar Woody Allen krasst.

Mer Ingmar Bergman. För Kulturradions räkning reste Jannike Åhlund till Manhattan, New York, i mitten av 1990-talet för att träffa Woody Allen på hemmaplan och diskutera just hans förhållande till Bergman.  

 
Våren 1998 ägnar Kulturradion ett helt program av "Lobbyn" åt Woody Allen. Programledaren Gunnar Bolin har sällskap av panelen med teaterkritikern Leif Zern, filmkritikern Jannike Åhlund, skådespelaren/regissören Peter Dalle och filmaren/författaren Stig Björkman.

Dessutom blir det rundringning till svenska kulturpersonligheter som Göran Greider, Lisa Olin, Vilgot Sjöman och Sigrid Combüchen som berättar om sina personliga Woody Allen- favoriter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista