1 av 3
En våldsam inblick i censurinstansen Statens Biografbyrå 1999 med dåvarande chefen Gunnel Arrbäck.
2 av 3
Filmregissören Martin Scorsese.
3 av 3
Lena Nyman i omdebatterade "491".

Farväl till världens äldsta biocensur

Filmcensur införs
2:03 min

1911 blev Sverige först i världen med statlig censur av biofilmer. I december 2010 avskaffade riksdagen den svenska filmcensuren. SR Minnen reser genom den "förbjudna" filmhistorien.

När den statliga filmcensuren infördes 1911 så var det på biografägarnas initiativ. De ville komma förbi det godtycke som dittills styrt vad som fått visas.


 – 491 är det största dravel som har presterats inom svensk film, sade högermannen Nilsson från Västerkile i riksdagens andra kammare när filmcensuren debatterades i januari 1964. Att han i likhet med sina riksdagskollegor inte sett filmen var inget hinder mot färdiga åsikter.

Ingen svensk film har väckt så starka känslor som 491. För att få tillåtelse att visas klipptes tre scener om. 

 Regissören, Vilgot Sjöman, var inte glad efter censurens ingrepp. Stympningen som han kallade det, gjorde att han inte längre kunde stå för sin film.

491 som byggde på Lars Görlings bok med samma titel skildrade några ungdomar på glid i Stockholm. Scenerna som klipptes om handlade om en en homosexuell våldtäkt och  om påtvingad sex med en hund. Filmen släpptes för visning 16 mars 1964 och debatterades dagen efter i radions program Biodags.

 
Det har inte klippts i någon film på 15 år. Sist på klippbordet var Martin Scorseses gangsterdrama "Casino" (1995) med Robert DeNiro, Joe Pesci och Sharon Stone. En scen med ett huvud i ett skruvstäd blev för mycket för censurmyndigheten.

Så här lät det i Sveriges Radio i kölvattnet efter "ingreppet" (deltar i samtalet gör filmkritikern Mårten Blomkvist, författaren Thomas von Vegesack och debattören Maria Carlshamre):

Torsdagen den 2 december 2010 klubbade Sveriges riksdag avskaffandet av världens äldsta censur för vuxenfilmer. Dagen innan besökte Cecilia Khavar, reporter i nyhetsmagasinet Studio Ett, censurmyndigheten Statens biografbyrå för en rundtur bland de oönskade klippen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".