Överste Stig Wennerström tar emot en militärdelegation från Moskva i november 1958. Foto: SR Bild.

Perspektiv på DC 3:an

En varböld i svensk neutralitetspolitik

Först 1991 erkände Sovjetunionen nedskjutningen av den svenska DC 3:an den 13 juni 1952. Och 1993 medgav svenska myndigheter att planet sysslat med signalspaning mot Sovjetunionen och att uppgifterna lämnades vidare till USA och Storbritannien. Det neutrala Sverige ingick i en hemlig underrättelseallians med västmakterna.

I sökandet efter DC 3:an deltog ett Catalinaplan som blev beskjutet av Sovjetiska stridsflygplan och tvingades nödlanda. TT fortsatte den 16 juni  1952 att rapportera om den nerskjutna Catalinan och den försvunna DC 3:an. De enda  spår som hittades av DC 3:an var en gummiflotte med splitter från sovjetisk ammunition. 

Nerskjutningarna av de svenska planen ledde till djupa politiska och diplomatiska förvecklingar mellan Sverige och Sovjetunionen. Full beredskap beordrades och en upprörd opinion undrade varför Sovjetunionen gav sig på ett neutralt och alliansfritt land som Sverige.

En opinion som var helt ovetande om att spionen Stig Wennerström försett Sovjetunionen med information om de verkliga avsikterna med DC 3:ans flygningar! Och uppmärksamheten kom alltmer att riktas mot den nedskjutna Catalinan medan DC 3:an och dess besättnings öde kom i skymundan.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista