Berlin. SVT bild.

Urbana klipp ur Sveriges Radios arkiv

SR Minnen presenterar en handfull program om städer i ruiner, städer som aldrig ger upp och städer på vägen mot demokrati.

Jubelnatt i London efter Englands seger i fotbolls-VM den 31 juli 1966.
Bo Hansson rapporterar om jubelnatten i London efter Englands seger i fotbolls-VM 1966. Ur Dagens Eko 31 juli 1966.

Vi skylta till jul i London. Från 1937. Gallie Hoffman-Eng rapporterar från julskyltningen i London 1937.

Diana gifter sig med Prins Charles i London den 29 juli 1981.
Bo Järborg inleder - direkt från vigselakten - därefter kommentarer av Carolina Norén och Sten Hedman från Nostalgiserien 74-83.

Berlinmurens uppförande och fall 14 augusti 1961 och 10 november 1989.
1961 rapporterar Sune Karlsson om hur ”järnridån gått ned tvärs igenom Berlin”. 28 år senare, den 10 november 1989, hörs Jan-Olof Pettersson rapportera i Ekot om hur muren rivits och människor rör sig fritt mellan öst och väst.

Ruinernas jul i Berlin. Från 1948. Kurt Andersson rapporterar i Dagens Eko om berlinarnas ansträngningar att skapa stämning kring sin jul 1948.

Vår i Paris 1956. Dagens ekos korrespondent Sven Aurén finns på plats i Paris 1956. Sven Aurén är utrikeskorrespondenten som inte bara har skrivit om de flesta världspolitiska händelserna i Europa under 30- och 40-talen - han har också upplevt dem.

Revolten i Paris 1968.
Den franska majrevolten 1968 handlade till en början om studentmakt, om universitetens frihet och kampen för friare utbildningsvägar. Revolten och studentupporen kom efterhand att rikta sig mot det politiska etablissemanget och den bestående ordningen. Så här lät det i radio under de dramatiska dagarna i maj då revolten nådde sin kulmen.Rom runt med Carl Milles.
Karl Axel Arvidsson blir guidad av Carl Milles i Rom.

Rapport från Prag 1989. 
Utrikeskorrespondenten Göran Skånsberg rapporterar från Prag om vägen mot demokrati i östeuropa 1989 var året då enpartistyret rasade ihop som ett korthus och partichef efter partichef störtades inte bara i Tjeckoslovakien utan också i DDR, Bulgarien och Rumänien. Ur Riksradions utrikeskorrespondenter summerar året som gått. Från 1 januari 1990.

Resan till Samarkand. Från 1957.
Sven Jerstedt och Rolf Lundgren berättar från besök i Djingis Khans och Timur-lenks stad i samband med sin resa i Sovjet. Från 6 mars 1957.
.


.........................................................................................

Mer att lyssna på kring temat städer:

Mer att läsa om städer:
.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista