Stridbar ämbetskvinna sågar FN:s generalsekreterare

25 min

När Inga-Britt Ahlenius slutade som chef för FN:s internrevision kritiserade hon i en rapport generalsekreteraren Ban Ki-moon. Det är inte första gången hon är rubrikernas kvinna.

 
Sveriges mest kända revisor, Inga-Britt Ahlenius har varit budgetchef i Finansdepartementet och hon har även under tio år varit generaldirektör för Riksrevisionsverket.

Ahlenius bidrog till att riksrevisionen flyttades över till att lyda under riksdagen i stället för som tidigare under regeringen.
I samband med att Inga-Britt Ahlenius förordnande som generaldirektör gick ut blottlades en kontrovers mellan henne och dåvarande finansminister Bosse Ringholm. Han fick i KU-förhör förklara att det inte var några personliga konflikter mellan honom och Inga-Britt Ahlenius.


Efter att förordnandet som generaldirektör gått ut blev Ahlenius chef och ansvarig för den nya revisionsmyndigheten i Kosovo under FN:s administration.


2005 utnämndes Inga-Britt Ahlenius till undergeneralsekreterare för FN:s internrevision, FN:s tredje högsta ämbete. Svensk press noterade vid den tiden att Ahlenius inte blev nominerad till tjänsten av Sverige utan av USA och sedermera godkänd av FN:s generalförsamling.


När Inga-Britt Ahlenius lämnade FN-jobbet i juli 2010 efter fullgjorda fem år, skrev hon en intern promemoria som riktade skarp kritik mot FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista