1 av 4
2 av 4
Riddaren, Max von Sydow, spelar schack med döden, Bengt Ekeroth i Sjunde inseglet.
3 av 4
Max von Sydow har en lång karriär bakom sig och är en av våra mest kända skådespelare internationellt.
4 av 4
Max von Sydow tar emot pris för sin samlade karriär vid festivalen i San Sebastian 2006.

Max von Sydow fick herderslegionen

0:53 min

Skådespelaren Max von Sydow som sedan flera år bor i Frankrike, har fått landets finaste utmärkelse, Hederslegionen. Han tog nyligen emot priset på filmfestivalen Lumiere i Lyon.

Max von Sydow är född i Lund 1929. Efter Dramatens elevskola fick han jobb vid Stadsteatern i Norrköping-Linköping 1951-53. Därefter blev det fem spännande år vid Malmö Stadsteater och ett givande samarbete med Ingmar Bergman. Det här var en oerhört stimulerande och skojig period, kanske den bästa i livet menar Max.


Sitt stora genombrott fick Max von Sydow med rollen som riddaren i Det sjunde inseglet 1957. Filmenväckte internationell uppmärksamhet och öppnade vägen för en karriär i USA.

 
Den första Hollywoodrollen blev som Jesus i Mannen från Nasaret. Max von Sydow hamnade i facket för allvarliga och oftast obehagliga män, med skräckklassikern Exorcisten som en av de största publikframgångarna. Han gjorde även en minnesvärd insats som den avskyvärde Kejsar Ming i den kultförklarade filmatiseringen av Blixt Gordon och dök även upp i Bond-filmen Never say never again.

 
När Jan Troell gjorde film av Wilhelm Mobergs Utvandrarna 1971 och Nybyggarna 1972 var Max von Sydow självskriven i rollen som Karl Oskar. Hans hustru Kristina spelades av Liv Ullman. Filmerna nominerades till flera Oscarstatyetter.


 
1987 fick Max von Sydow en guldbagge för bästa manliga skådespelare i filmen Pelle Erövraren i regi av Bille August. Filmen fick en Oscar för bästa utländska film och vann Guldpalmen i Cannes.


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista