1 av 2
Terrorns offer i Beslan.
2 av 2

Terrorns många offer i Ryssland

4:47 min

Minst 35 personer dödades vid terrordådet i januari 2011 mot Rysslands största flygplats. Tjetjensk terrorism i Ryssland har genom åren krävt många offer.

 
1999, 10 år efter murens fall skakades Ryssland av flera bombdåd som kulminerade med att två bostadshus i Moskvas förorter sprängdes med bara några dagars mellanrum. 212 personer dödades. Radions moskvakorrespondent Vladislav Savic rapporterade  efter det att det första hyreshuset sprängts. 

 
Den 23 oktober 2002 ockuperade ett fyrtiotal beväpnade tjetjener Dubrovkateatern i Moskva. 850 personer togs som gisslan. Terroristernas krav var att kriget i Tjetjenien skulle stoppas. Vladislav Savic, fanns på plats utanför teatern.

 
I tre dygn hölls teaterpubliken som gisslan innan teatern stormades. 118 personer dog, och efteråt visade det sig att dödsorsaken för de flesta var den giftgas säkerhetstjänsten sprutat in i teaterns ventilationssystem. Många av de skadade fördes efter fritagningen till statssjukhus 13.

 
Om det gick att gradera terrordåd skulle utan tvivel det som drabbade invånarna i den sydryska staden Beslan kvala in som det värsta som drabbat Ryssland. Den första september 2004 tog ett trettiotal tjetjenska terrorister 1500 personer som gisslan, de flesta barn. Den blodiga upplösningen två dagar senare krävde knappt 340 liv. 155 av dem var barn. Radions moskvakorrepondent Maria Persson Lövgren följde dramat på plats och rapporterade om sorg, vrede och en och annan ljusglimt trots allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista