1 av 2
2 av 2

Kamrat Lenins sista utpost?

2:55 min

2011 höjs röster i det ryska parlamentet för att Lenins balsamerade kropp ska flyttas från  mausoleet på Röda torget i Moskva till en vanlig grav. Rena idiotin att hedra kommunismens ledare med ett monument, menar en parlamentsledamot. Mycket har hänt sen Lenin och Stalin dyrkades som gudar.


1956, tre år efter efter Stalins död, skildrade radions medarbetare Sven Jerstedt och Rolf Lundgren livet i Sovjetunionen i en samling reportage. Då, på den tiden, var det omöjligt att värja sig mot alla statyer och bilder på de forna ledarna.


När 100 -årsminnet av Lenins födelse firades 1970 i Sovjetunionen var det inte bara revolutionshjälten som skulle firas utan också de ideal han symboliserade.

Radions Tidsspegeln samma år, med Göran Skånsberg handlade om Lenins och leninismens betydelse för det tidiga sjuttiotalets ryssar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista